guide: design, place, people

Explore Niseko and beyond with us. [Photos © Sanctuary Niseko unless stated otherwise]

Jun Igarashi organises artist-studio home within connected wooden blocks

Called the ‘bending house in oasa’, the artist studio-cum-residence is a project by Hokkaido architect Jun Igarashi. Located in Ebetsu – a suburb of sapporo – the geometric property is visualised as a series of wooden panel clad boxes. Set at different angles, the volumes have been orientated to receive optimum daylight, privacy, while giving private and communal spaces a clear sense of hierarchy.

The house sits on a slight incline of 0.6 meters; the folding and positioning of the three blocks have effected the organization of the internal programs. The large artist studio receives north light and along with the living room, both situated in the larger volumes separated by small box serving as the main entrance. Inside, concrete floors and timber-beamed ceilings continue all the way through. The double-height room features a mezzanine hosting the office space connected by a wooden bridge structure.

photos: sergiopirrone.com
designboom.com
jun-igarashi.com